U bent hier: Home / Collecties / Archieven en verzamelingen / Archief en Museum van het Vlaams Studentenleven

Archief en Museum van het Vlaams Studentenleven

Het fonds Archief en Museum van het Vlaams Studentenleven. Deze unieke verzameling gaat terug op de schenking van Mon de Goeyse uit 1975, maar wordt nog steeds aangevuld. Het fonds bevat de archieven van tientallen studentenverenigingen zoals het negentiende-eeuwse Met Tijd en Vlijt, het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) en de latere studentenkoepels Vereniging Vlaamse Studenten (VVS), Algemene Studentenraad (ASR) en de Leuvense Kringorganisatie (LOKO). Ook faculteitskringen (Historia, Medica, Vlaamse Technische Kring,…) en de traditionele regionale clubs (Lovania, Hollandia, Moeder Kortrijkse, Semini, …) zijn vertegenwoordigd. Omvangrijk is de collectie studentenbladen met een unieke collectie efemera uit de negentiende eeuw. Politiek reikt het spectrum van Vlaamse Beweging over Katholieke Actie tot en met mei ’68. Progressief Vlaanderen is present met het Bevrijdingspersagentschap (BPA) en vele kleine actiegroepen. De onderwerpsmappen die De Goeyse heeft aangelegd dienen nog altijd als uitgangspunt voor onderzoek. Voorts zijn er rijke verzamelingen foto’s en aanplakbiljetten. Behalve documentair erfgoed zijn er de vele memorabilia in de museumcollectie: vaandels, petten en linten, bierkroezen en een aantal fraaie schilderijen. Voor bijkomende schenkingen houden we ons nog altijd ten zeerste aanbevolen.