U bent hier: Home / Toegang en gebruik / Toegang / Toegang tot e-bronnen / Externe toegang tot e-bronnen

Externe toegang tot e-bronnen

Voor toegang tot onze e-bronnen buiten de KU Leuven campus gebruiken studenten en personeelsleden de EZproxy. Ook stagemeesters/leiders/medewerkers/coördinatoren van het Vlaams Ziekenhuis Netwerk kunnen hiervan gebruik maken (contacteer hiervoor het VZN secretariaat).

Hoe werkt het?
 • Vanuit  Limo of de bibliotheekwebsite sturen onze links je automatisch langs de EZproxy. Je moet enkel inloggen met je KU Leuven account wanneer hierom wordt gevraagd.
 • Let wel: om buiten de KU Leuven campus al onze gelicensieerde e-bronnen terug te vinden in Limo, moet je je voorafgaand aanmelden in Limo (zie "Aanmelden" of "Sign in" rechtsboven in het Limo-scherm).
Opgelet voor enkele licentiebeperkingen
 • Externe toegang is alleen voor personeel en studenten van KU Leuven (met personeels- of studentennummer; self-supporting doctorandi gebruiken hun studentennummer). Andere houders van een geldige bibliotheekkaart, zoals alumni of jaarkaart, kunnen de e-bronnen uitsluitend in de bibliotheekgebouwen raadplegen.
 • Enkele databanken zijn niet extern raadpleegbaar (d.w.z. ook niet door personeel of studenten). Dit staat in Limo bij de betreffende databanken vermeld.
 • Voor enkele databanken waarop de Bibliotheek Rechtsgeleerdheid een licentie heeft gelden bijzondere regels.

Zelf een link langs de EZproxy leiden

Je kan ook een zelf gevonden link naar een e-bron langs de EZproxy sturen om die van buiten het netwerk te kunnen raadplegen. Uiteraard werkt dit alleen voor e-bronnen waarop KU Leuven een licentie heeft.

 • Plak de url in de invulbox en klik op “Proxy this url!”.
 • Of je kan een bookmarklet gebruiken. Je kan dit toevoegen aan de Favorieten/Bookmarks in je browser. Als je dat gedaan hebt, kan je in twee stappen gebruik maken van de EZproxy-server:
  • surf naar de bron die je wil raadplegen (dus via de gewone link)
  • klik op het bookmarklet tussen je Favorieten/Bookmarks en je hebt onmiddellijk toegang via EZproxy

  De code die je moet toevoegen aan je Favorieten/Bookmarks, is de volgende:
  javascript:{proxy='kuleuven.ezproxy.kuleuven.be';document.location.href=('http://'+proxy+'/login?url='+document.location.href);}

  In de meeste moderne browsers volstaat het om deze code volledig te selecteren en te verslepen naar de bladwijzerbalk; als dat niet lukt, voeg dan eerst de web­pagina toe aan je Favorieten en vervang vervolgens de url door boven­staande code.​

Problemen?
 • Tip: in de adresbalk van je browser kan je zien of het adres wel degelijk “geproxied” is: vb. http://link.springer.com wordt http://link.springer.com.kuleuven.ezproxy.kuleuven.be/.
 • ​Voor alle toegangsproblemen inzake onze e-collecties kan je steeds de dienst e-bronnen contacteren.
 • Platformen of toepassingen die je binnen KU Leuven gebruikt maar die niet tot de bibliotheekcollectie behoren zijn buiten de campus niet via EZproxy bereikbaar, maar kan je via een VPN-toegang raadplegen.