U bent hier: Home / Oost-Aziatische collecties

Oost-Aziatische bibliotheek

Oost-Aziatische Bibliotheek - 東方圖書館

Oost-Aziatische Bibliotheek

Openingstijden
ma   13.30 - 17.00
di 09.00 - 12.30 13.30 - 20.00
wo 09.00 - 12.30 13.30 - 17.00
do 09.00 - 12.30 13.30 - 17.00
vr   13.30 - 17.00

Tijdens de paasvakantie en van juli tot en met september: enkel geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar en op wettelijke feestdagen.


Vanaf 1 juli 2016: lenen en terugbrengen via de balie in de grote leeszaal


De Oost-Aziatische bibliotheek werd in 1996 ingehuldigd in het gebouw van de Universiteitsbibliotheek (Ladeuzeplein). Hier bouwt de KU Leuven, als enige universiteit in België, een collectie over Oost-Azië op. De Oost-Aziatische bibliotheek (LSIN) richt zich op taal, cultuur, religie en algemene maatschappelijke onderwerpen over China, Japan en Korea. Ze omvat ongeveer 100.000 werken in deze landstalen zowel als in westerse talen.

Ontsluiting collectie

Boeken

Alle werken in westerse talen en het belangrijkste deel van de Chinese, Japanse en Koreaanse werken zijn opgenomen in de catalogus en opzoekbaar via Limo. De rest van de collectie in het Chinees, Japans, Koreaans, Tibetaans, Mongools of Mantsjoe kan ter plaatse via de steekkaartencatalogus worden opgezocht. Voor meer informatie zie Chinees in catalogus en Japanse en Koreaanse boeken in LSIN.
Het belangrijkste deel van de collectie bevindt zich in open rekken op de verdieping boven de leeszaal. De rest van de collectie staat op afgesloten zolders, maar kan altijd worden aangevraagd bij een van de medewerkers.
E-boeken en databanken zijn consulteerbaar via e-bronnen.

Referentiewerken

De referentiewerken staan opgesteld in de leeszaal, volgens de indeling Japan, Korea en China. Het gaat hier voornamelijk over woordenboeken, encyclopedieën, biografieën, bibliografieën, concordanties, enkele grote reeksen en standaardwerken.

Tijdschriften

Het tijdschriftenbestand kan volledig worden geraadpleegd in de online catalogus. Chinese, Japanse en Koreaanse titels zijn in alfabetische transcriptie in de catalogus opgenomen. In de leeszaal staat de volledige tijdschriftencardex. De recentste nummers van de lopende tijdschriften staan in de leeszaal alfabetisch opgesteld. De oudere jaargangen en de niet-lopende tijdschriften bevinden zich op de zolders en kunnen altijd worden aangevraagd bij een van de medewerkers.

Blauer Leihverkehr

De Staatsbibliothek zu Berlin biedt gratis interbibliothecair leenverkeer voor Chinese, Japanse en Koreaanstalige boeken en tijdschriftenartikels uit hun omvangrijke collectie. Contacteer hiervoor een van de bibliothecarissen.